Finalisten BKT-2022 bekend

Na een jaar van uitstel door Corona is er de hoop dat het 54e kampioenschap mogelijk in januari 2022 wel kan doorgaan. Organisatorisch heeft dit onder de huidige omstandigheden nogal wat voeten in aarde. Wat kan en mag op een verantwoorde manier met als uitgangspunt: de veiligheid en gezondheid van alle aanwezigen/betrokkenen dient geborgd te zijn. Een flinke puzzel en hoofdbrekens voor de organisatie: Het regelen en inrichten op “onbekende” nieuwe locaties Belleman (voorronden) en Hofnar (finale) omdat de oude locatie (Lavrijsen) ophield te bestaan. Na overleg met gastheren, lokale overheid en veiligheidsverantwoordelijken is het besluit  genomen het kampioenschap toch te laten doorgaan. Eerste stap daarin zijn logischerwijs de voorronden in de theaterzaal van de Belleman. Immers: om tot een eindstrijd te komen moeten er finalisten geselecteerd zijn.

Die selectie vond plaats donderdag 18 en vrijdag 19 november. Op deze voorrondeavonden traden 17 tonpraoters uit verschillende regio’s van Brabant aan. Onder hen 7 oud finalisten waarvan 2 oud kampioenen, 5 oud voorronden deelnemers en 5 debutanten. Onder hen ook 2 dames. De deelnemers  maakten deel uit van een programma dat toch enigszins “anders dan anders”  was dan gebruikelijk. Terugkijkend op het geheel kan gezegd worden dat ondanks de wijzigingen (zitevenement met beperkt aantal stoelen, geen specifiek openingsnummer, een blaaskapel die twee dagen vooraf moest afhaken maar  wat  met verve door de snelle actie van de Striepersgatse Hofkapel opgevangen kon worden) er een tweetal fantastische avonden zijn geweest. Avonden met tonpraoters en buuts die het publiek regelmatig lieten opveren en de mensen daarmee de zo broodnodige lach in deze tijd bezorgden.

Aan het slot van de tweede avond nadat alle deelnemers hun verhalen hadden gebracht nog een geweldig toetje tijdens het juryberaad. De “langst” regerend kampioen Dirk Kouwenberg bracht nogmaals zijn winnende buut “Roodkapje” (zie website-tabblad “Historie”) en toonde de kunst van het tonpraoten tijdens corona niet verleerd te zijn. Aansluitend werd hij nogmaals geëerd met het behalen van zijn titel in 2020 en tegen inlevering van de wisseltrofee ontving hij uit handen van voorzitter/ presentator Pieter Mikkers een eigen kampioenstrofee.
Na het dankwoord dat voorzitter/presentator Pieter Mikkers richtte tot iedereen die aan deze avonden had bijgedragen was het tijd voor de bekendmaking van de door de vakjury geselecteerde finalisten. Ditmaal 8 namen aangezien titelhouder Dirk Kouwenberg er vanaf ziet zijn titel te verdedigen. Als altijd is het afroepen van de namen een spannende aangelegenheid. Een moment van vreugde voor degenen die zich voor de finale geplaatst hebben en enige teleurstelling bij de “niet verkozen talenten” maar die er toch dichtbij waren.

 
De Brabantse tonpraoters die voor het finale-weekend van 7, 8 en 9 januari 2022  geselecteerd zijn:
 
 

  Naam

  Woonplaats

  Creatie

  Rob Bouwman

  Helmond

  Robke d’n Alpinist

  Hans Eijkemans

  Rosmalen

  Wijkagent Hannus Verbaal

  Tom van Osch

  Budel

  De Bruid

  Rien van Genugten

  St-Oedenrode

  Ko Fit

  Iveke van Gerven

  Eersel

  DAFne Diesel

  Berry Knapen

  Sterksel

  Harrie van d'n Overkant van Hierneffe

  Boy Jansen

  Budel

  Truus van Boven

  Peter van der Maas

  Hilvarenbeek

  P. Sycholoog

De tabel geeft de wedstrijdvolgorde van vrijdag 7 januari 2022 weer.

De organisatie hoopt dat het tij keert, dat omstandigheden snel verbeteren en dat we elkaar weer snel en veilig kunnen begroeten. Uiteraard ook dat het 54e kampioenschap in januari doorgang kan vinden en niet nogmaals uitgesteld hoeft te worden. Vooruitlopend daarop wensen we  de finalisten vast veel succes en plezier  in de finale.