2006

Het Kampioenschap 2006 was een grandioos succes met een sterk deelnemersveld en een uitstekend publiek. Alle avonden en matinee van het 39e tournooi waren dan ook volledig uitverkocht. De in grote getale aanwezige toeschouwers hebben kunnen genieten van de geweldige prestaties van de 9 finalisten. 8 van hen kwalificeerden zich via de voorronden, waar 20 tonpraoters aan deelnamen. De 9e was Rob Scheepers, de titelverdediger van 2005.

Uiteindelijk mocht Robert van Lamoen uit Someren zich op de late vrijdagavond of beter gezegd op de vroege zaterdagmorgen de nieuwe “Brabants Kampioen Tonpraoten 2006” noemen. Op de tweede plaats eindigde titelverdediger Rob Scheepers uit Heeze, gevolgd door Harrie Sijbers uit Son en Breugel op de derde en Hans Eijkemans uit Rosmalen op de vierde plaats.

Hieronder treft U informatie over de tonpraoters die aan de finale van het 39e Kampioenschap deelnamen.

Frank Schrijen uit Boxmeer:

Creatie: Kanarie Pietje met z’n beestenboel
Frank Schrijen is eigenlijk zanger. In zijn repertoire zijn o.a. liedjes te vinden van Frank Sinatra. Hij heeft al eens gezongen met het orkest van Cor Bakker. Zijn ambities liggen nu bij het North Sea Jazz festival. Hier zou hij binnenkort graag eens optreden. Ook heeft hij al diverse One-Man Shows gedaan in de stijl van Toon Hermans. Sinds 1979 staat Frank ook regelmatig in de ton. Zijn eerste optreden was op een bruiloft. Op 18-jarige leeftijd had Frank al meer dan 100 optredens verzorgd.

Rob Scheepers uit Heeze:

Creatie: Jimmy Calypso, kermis exploitant
Rob was op 12-jarige leeftijd erg onder de indruk van een “Toiletjuffrouw” die werd vertolkt door Tjeerd van de Kimmenade. Als 13 jarige imiteerde hij Urbanus. Op 14 jarige leeftijd deed hij zijn eerste optreden als Tonpraoter. De daarop komende 13 jaar was hij jaarlijks in de plaatselijke ton te vinden in zijn creatie als “Fragieleke”. Vorig jaar werd hij als debutant Kampioen van Brabant als “Voetbal Hooligan”. Afgelopen jaar is voor Rob moeilijk geweest qua voorbereiding. Vorig jaar had hij de tekst voor de buut van dit jaar al klaar. Hij heeft tussen door echter zoveel veranderd dat de tekst compleet anders is geworden. Rob schrijft al zijn teksten zelf en laat deze vooraf aan niemand zien of horen. Het gehele jaar loopt hij met een notitieboekje op zak om zijn ideeën meteen vast te leggen.

Harry Hens uit Sprang Capelle:

Creatie: Harry Couvert
Harry is altijd al creatief geweest. Vanuit het etaleervak is hij nu fulltime entertainer geworden. Harry Hens is conferencier voor bedrijven, bruiloften, seminars e.d.. In 1995 deed hij voor het eerst mee als moppentapper. In 1999 stond hij voor de 1e keer in Valkenswaard in de ton. Harry moet het vooral hebben van de woordspelingen in zijn teksten. Hij is daar, zoals hij zelf zegt, ook heel volhardend in. Als het publiek hem niet begrijpt is dat jammer, maar hij zal zijn tekst niet wijzigen. Harry heeft inmiddels 16 typetjes. In oktober begint bij hem het Tonpraoten weer te kriebelen. Spontaan komt er dan weer een nieuwe creatie naar boven. Ondanks de zenuwen beleeft Harrie veel plezier aan het Brabants Kampioenschap Tonpraoten. Hij vindt het dan ook jammer dat er vanuit Kaatsheuvel en omgeving weinig talent naar voren komt.

Mathie van Hoof uit Mierlo:

Creatie: Frutje Frot als Dokter
Mathie is tonpraoter sinds 1967. Zijn eerste tekstschrijver Emiel Vogels heeft de creatie van Frutje Frot ( met de grote oren) bedacht waarmee hij al vanaf de eerste keer optreedt. Mathie was in 1984 de winnaar van “de Gouden Narrekap” in Helmond. In 1988 en in 1999 werd hij beide keren 2e op het Brabants Kampioenschap Tonpraoten. Ook heeft hij diverse TV optredens gedaan zoals in Ki Ka Karnaval, TROS Gouden Buut en is hij bij Moppentoppers geweest.

Jan Strik uit Someren:

Creatie: Vakantie Jan
Jan Strik is via moppen verteller en presentator in het “vak” van Tonpraoter terechtgekomen. Volgens Jan, die vanaf 1978 in de ton staat, is er wel e.e.a. veranderd. Je kan nu als Tonpraoter meer zeggen, de humor is wel harder en directer geworden. Dit past wel beter bij Jan Strik. Het meeste succes en plezier heeft Jan gehad in zijn creatie als Hell’s Angel. Hij wil zeker zijn jubileum als 33 jaar Tonpraoter vol maken. Hij is eigenlijk geen wedstrijd man maar treedt het liefst op in een ongedwongen sfeer. Dit jaar is Jan Strik te zien bij Omroep Brabant, die hem de gehele dag hebben gevolg op vrijdag 13 januari jl., de dag van het Brabants Kampioenschap Tonpraoten 2006.

Hans Eijkemans uit Rosmalen:

Creatie: Hannus op zoek naar een hobby
Hans staat vanaf 1993 in de ton. Op een plaatselijke zitting is hij begonnen. Vanaf 1999 doet hij mee aan het Brabants Kampioenschap Tonpraoten. Hans vindt zichzelf meer een verteller dan een moppentapper. In zijn verhaal zit niet in elke zin een mop of grap. Het meest succesvol is Hans geweest in zijn creatie als “Hannes d’n 100-jarige”. Een wat ouder publiek is hierbij volgens hem het leukste, omdat er dan regelmatig herkenning is. Opvallend is dat hij bij al zijn optredens vergezeld wordt door zijn vrouw. Zij is altijd zijn aanspreekpunt en coach. Bij zijn eerste optreden op het Brabant Kampioenschap stond ze dan ook trouw NAAST de ton.

Gerard van de Water uit Helmond:

Creatie: de Weerman
Gerard staat al 44 jaar in de ton. 6 maal heeft hij in de finale gestaan van het Brabants Kampioenschap. Gerard was nog maar net 12 jaar toen hij al diverse optredens deed bij de scouting. Op 19-jarige leeftijd trad hij voor het eerste op in een revue die voor de fabriek van zijn ouders werd gehouden. De creatie die Gerard zelf het mooist vond is “de Wandelaar”. Ook heeft hij in het verre verleden succes gehad als “Soldaat Boem” . Deze creatie wordt nu nog gevraagd. Hij heeft ook een keer als “Boer” in de ton gestaan met een Twents accent. Dit was geen succes. Daarna heeft hij deze creatie niet meer gedaan en bleef hij trouw aan het Helmonds dialect. Zijn meest bewerkelijke creatie heeft hij gehad als Surinaamse kapper. Hiervoor werd hij helemaal zwart geschminkt. Gerard vindt dat het Tonpraoten erg commercieel is geworden. Hij doet hier zelf liever niet aan mee.

Robert van Lamoen uit Someren:

Creatie: De Skèle op wintersport
Robert was net 15 jaar toen hij in Bakel voor het eerst in de ton stond. Zijn vader was daar Vorst en vond dat zijn zoon wel mee kon doen. Hij trad op als “Joriske de Schooljongen”. Nadat hij in Someren kwam wonen, werd hij in 1991 gevraagd om daar op te treden. Dit heeft hij daar 6 jaar gedaan. Toen hij voor het eerst mee deed aan de voorronde van het Brabants Kampioenschap Tonpraoten werd hij gediskwalificeerd, omdat hij een stuk tekst van Frans Brugmans in zijn buut had verwerkt. Zijn zin was over! Echter hij werd door Frans Brugmans zelf gestimuleerd om door te gaan. Vanaf die tijd zitten Frans en Robert zo’n 45 woensdagen bij elkaar te brainstormen. In 2000 werd Robert voor het eerst Brabants Kampioen Tonpraoten. Robert vindt overigens wel dat hij een goede buut moet hebben. Als het naar zijn gevoel niet goed in elkaar zit slaat hij liever een jaartje over.

Harry Sijbers uit Son:

Creatie: Ruiter
Het is eigenlijk een uitstapje voor Harry Sijbers om weer in de ton te staan. Harry houdt zich nu, naast zijn galerie, hoofdzakelijk nog bezig met cabaret. Reden dat hij dit jaar toch weer mee doet is dat hij weer gevraagd is als Tonpraoter in Son. Dit kampioenschap was een mooie streefdatum om alles af te hebben en uit te proberen. Hij vindt zelf dat zijn buut er beter uit was gekomen als hij gunstiger had geloot. Hij verwacht zelf niet om na dit jaar nog eens mee te doen. Het cabaret trekt hem toch meer.