2015

Het weekend van 9, 10 en 11 januari 2015 is het weekend van het 48e Brabants Kampioenschap Tonpraoten. Zoals gebruikelijk met alle ingrediënten voor een geweldig concours. Een titelverdediger en een 7-tal door de vakjury in november 2014 geselecteerde finalisten. De namen laten zien dat er ook nu weer  een sterk deelnemersveld aantreedt, ditmaal voor de titel Brabants Kampioen Tonpraoten 2015. Een belangrijke randvoorwaarde voor een mooi kampioenschap is ook weer ingevuld: Een uitverkochte zaal met enthousiast publiek. Daarnaast wordt de muzikale ondersteuning verzorgd door de Valkenswaardse Notenkrakers en is de presentatie in handen van Pieter Mikkers. Prijsuitreiking bij de wedstrijd op vrijdag wordt gedaan door de Carnavalsprins met de bijzondere naam: “Prins Carnaval d’n 62e van Striepersgat”.  Op zaterdag is die taak weggelegd voor de voorzitter van de Striepersgatse Carnavalsfederatie. De voorstellingen worden geopend door het 4-koppige gezelschap "de Penthouse Boys" uit Tilburg. Op interactieve en energieke  wijze betrekt het gezelschap het publiek in enkele korte sketches en liedjes. Op magistrale wijze wordt een enorme lading energie overgedragen op het publiek en is het resultaat een perfect opgewarmde zaal voor de tonpraoters.
 

 

Amusementsgroep de Penthouse Boys Tilburg

 

Naast titelverdediger Ad Vermeulen traden in dit kampioenschap Berry Knapen, Jasper van Gerwen, Andy Marcelissen, Tom Mijnders, Arian Compen, Frank Schrijen en Boy Jansen aan. Aan het eind van de vrijdagavond was het Andy Marcelissen die de titel Brabants Kampioen Tonpraoten 2015 verdiende met een puntentotaal van 357. Op de tweede, derde en vierde plaats eindigden achtereenvolgens Boy Jansen (338), Berry Knapen (312), en Ad Vermeulen (257).

Aan het eind van het de laatste voorstelling op zondagavond werd duidelijk dat, hoewel de uitslagen in de strijd om de publieksprijzen bij sommige voorstellingen heel close waren, het publiek het eens was over de nummer 1. Alle publieksprijzen (4x) werden namelijk door Andy Marcelissen in de wacht gesleept.

 

 

Op de voorgrond de prijswinnaars

 

De Finalisten en hun buuts:

 

De eerste tonpraoter die aantreedt is titelverdediger Ad Vermeulen. Een gevolg van de loting van zondag 25 november 2014. De creatie waarmee Ad, in zijn 4e finale, de ton in gaat is “De Lijsttrekker”. Voor organisatie en publiek een verrassing aangezien de titelverdediger in de voorronde niet hoeft aan te treden. Met zijn creatie zet Ad een typetje neer met een geheel eigen kijk op de politiek. Politiek moet leuk zijn en zijn politieke partij draagt dan ook een speciale naam: de PVC ofwel “Partij vur Carnaval”. Bij de verkiezingen herkenbaar als “LEIST 11”. Hij vertelt over wat er gaat veranderen als LEIST 11 aan de macht komt. Van -3 zetels naar 0 zetels da’s een vooruitgang die lijsttrekker Hans Giegel uitslag bezorgt. Een prima buut met gortdroge humor en woordgrappen in een hoog tempo en met het herkenbare accent (Chaams) van Ad.

  

 

Ad Vermeulen als “De Lijsttrekker”

 

De nummer twee in de wedstrijd van dit concours is niemand minder dan Berry Knapen die met “Harry de Campingbeheerder” zijn 9e finale beleeft. Harry leidt samen met zijn vrouw camping “Zeezicht” op het Eindhovense industrieterrein de Hurk. U komt daar door simpelweg het bordje milieustraat te volgen. Op de 5-sterrencamping, waar zelfs bekende Nederlanders het trekkersveldje bevolken, wordt van alles gedaan en beleefd. De camping is voorzien van alle gemakken en geweldige sanitaire voorzieningen. Van gratis tandpasta tot een volautomatische poetsondersteuning na het toiletbezoek. Een aanrader dus en zoals Harry aan het eind van probeert te verkopen: “Een paar weken op de camping bij Harry en je bent echt aan vakantie toe”. Een buut zoals we die van Berry kennen. Humor en grappige wendingen in een prachtig verhaal.

  

 

Berry Knapen als  “Harry de Campingbeheerder”

 

Opa Max heeft zijn gouden bruiloft doorstaan en daarover komt hij  vertellen. Dat is de creatie van Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek die voor de 3e maal in de finale staat. Een bruiloft die gevierd werd met een herdenking en 2 minuten stilte. Hij vertelt over zijn tweede huwelijksreis die naar dezelfde plekken ging als zijn eerste en de hernieuwde kennismaking daarmee. Alles exact hetzelfde als 50 jaar daarvoor behalve dan de behoefte van zijn vrouw. Het wedstrijdje over de rand kijken dat hij van zijn vrouw won waardoor zij van de toren in etappes naar beneden viel. Ook zijn leven in het verzorgingshuis komt voorbij. De gekkigheid die hij met zijn maat uithaalt en de zuster die alles, naar zeggen van zijn kleinzoon, net tegengesteld doet. Niet opa doet de zuster in bad, nee het is andersom. En zo heeft ook de zuster zijn pijp niet gepikt. Een opa met tremoren en een korte termijn geheugen. Een leuke buut met een realistisch herkenbaar typetje maar dan in humoristische Jasper-stijl. Helaas voor Jasper aan het eind van de wedstrijd ook geen podiumplek.

  

 

Jasper van Gerwen als “Opa Max en zijn gouden bruiloft”

 

 

Daarna is het de beurt aan Andy Marcelissen die de ton betreedt als Sprookjesverteller. Sprookjes die hij heeft opgeschreven in zijn 3-delige bundel 1001 sprookjes. Uit eigen werk draagt hij het sprookje van Hans & Mietje voor. De houthakker, Stoma, het kaboutertje van Kasbergen, klein duimpje, tepelstreeltje, Doornroosje en vele anderen komen daarin voorbij. Zelfs een kraai die 8000 gewassen grindtegels die Hans en Mietje hadden uitgestrooid op zijn vlucht meeneemt. Een verhaal vol wondere hersenspinsels en wendingen. Een “te gek“ sprookje dus waarvan de verteller tot slot ook aangeeft dat het zo’n vreemd einde kent dat maar goed is dat het een sprookje is omdat hij anders uitgelachen zou worden. Samengevat een aparte buut met leuke grappen en knappe kolder en een hoge grapdichtheid die Andy de titel Brabants Kampioen 2015 opleverde. Zijn 6e titel.

  

 

Andy Marcelissen als “de Sprookjesverteller”

 

Na de pauze verschijnt Tom Mijnders uit Dongen in de ton. Na 11 jaar regionaal te hebben opgetreden debuteert hij als Krisje zonder Krizus in dit kampioenschap. Krisje is een wat oudere hippie uit de jaren 60 die komt vertellen over hoe het ooit was. Social media en contact ging in die tijd met de fiets dus wie was er nou eigenlijk mobiel? De vriendengroep, de seksuele vrijheid, het drugsgebruik, de wietplantjes, waanideeën van Lance en Neil Armstrong en nog veel meer komt in 20 minuten voorbij. Een hele leuke buut met leuke grappen en mooie woordspelingen maar helaas voor de jury toch niet voldoende om hem met een podiumplaats te belonen. Uiteraard wel applaus en waardering van het publiek. Echter een klassering bij de eerste vier waarmee een tonpraoter zich in de erelijst der kampioenen nestelt zat er voor de debutant nog niet in.

  

 

Tom Mijnders

als jaren 60-hippie “Krisje zonder Krizus”

  

De zesde tonpraoter die het strijdtoneel betreed is Arian Compen uit Soerendonk. Ook hij is debutant in de finale. Met zijn creatie A3 de droomprins is hij een “goed geklasseerde” finalist uit de voorronden. Humor kan droog zijn, A3 is gortdroog. Zijn outfit tip-top in orde. Een rose bril, kleding zacht-rose met wit: echt de kleuren van een droomprins. Nog dromend en gapend bespeelt hij de dames. En de dames in het publiek nemen met minder genoegen is zijn constatering. Vervolgens  vertelt hij van zijn ervaringen met zijn “droomdate”. Een kast van een huis, deuren met tringende deurkloppers in het hele huis. Een hond die de deur opent, een verhaal vertelt … dat doet de deur toch dicht. Een hele onsmakelijke droom met een lepel in de box, een nachtmerrie die geen nachtmerrie blijkt te zijn zo slecht, allemaal vertelsels die het publiek tot lachen aanzetten.

Een prachtige (de)buut door Arian.

 

 

Arian Compen als “A3 de Droomprins”

 

Frank Schrijen is de zevende finalist die voor de titel wil gaan. Hij staat voor de 10e maal in de finale. Afgelopen seizoen werd zijn 3 x 11 jaar tonpraot-jubileum uitbundig gevierd met een jubileumzitting waarvan de baten ten goede kwamen aan het goede doel en specifiek het “Toon- Hermans” huis. In deze finale komt Frank in zijn creatie als “Superkneus” in een aantal hilarische situaties terecht. Hij weet dit als vanouds neer te zetten met zijn stereotype bewegingen en mimiek. Ook de teksten zijn een aaneenschakeling van grappen in zijn bekende stijl. Tot zijn 45e vrijgezel en gek op vissen. Zijn prille vrouw is niet rijk, slim of iets dergelijks maar ondersteunt hem wel in zijn zijn sport door als leverancier van wurmen te fungeren. Ook Oma en Opa Kneuzerik komen in het verhaal voorbij. Opa met een gestrekt kerkbezoek. Tot slot nog een bezoek van de Superkneus aan Lourdes. Op basis van de prijs genees je daar snel van vertelt hij. De hoofdpersonen in zijn mop overigens niet. “De man met krukken kon blijkbaar toch niet lopen maar viel om aldus de man met de konijnen-lip die zijn spraakgebrek ook niet opgelost zag”. Een leuke buut die Frank overigens geen plaats bij de eerste 4 opleverde.
 

 

 Frank Schrijen in zijn creatie “Superkneus”

 

Als achtste en laatste tonprater verschijnt Boy Jansen uit Budel in de ton. Vorig jaar gedebuteerd met de creatie van Roderick de Jager, dit jaar in de creatie van Prinses Beatrix. Gearriveerd per koets  met Christina als koetsier op de bok. Het resultaat: maar net op tijd aldus de gepensioneerde prinses aangezien het is best lastig om te manoeuvreren met een 6-span bij de Mac-drive. Ze vervolgt haar verhaal met belevenissen uit haar huidige leventje. Haar pensioentje van enkele tonnen komt ter sprake evenals de staatbezoeken van haar zoon en zijn gemalin en het onvermijdbare werk als oppas en opvoeder van de kleinkinderen. Met een wijntje in de hand en een enorme goede mimiek stijgt het spel naar hoog niveau. Formidabel is het afsluitende deel waarin “Beatrix” in een fictief telefoongesprek met “Koning Wimpie” het publiek tot een driewerf hoera verleidt. Een zeer geslaagde buut vol humor uit het leven van een gepensioneerde Prinses die Boy de 2e plaats opleverde.
 

 

Boy Jansen “Beatrix”