Kampioenschap

Het Brabants Kampioenschap Tonpraoten is een evenement dat zijn oorsprong vindt in het carnavalsleven. In het carnavalsseizoen en specifieker in het weekend van de 2e zaterdag in januari. Aan het kampioenschap kunnen tonpraoters deelnemen die in Brabant geboren of woonachtig zijn. Deelname aan het kampioenschap, het behalen van de titel, een podiumprijs en niet te vergeten de publieksprijs worden door de tonpraoters als belangrijk gezien aangezien het hen regionale bekendheid kan opleveren.
In de finale van het kampioenschap, de wedstrijd is op vrijdagavond, wordt met acht personen wordt gestreden om de titel en daaraan verbonden wisseltrofee de zilveren ton. Onder hen de regerend kampioen die zijn/haar titel mag verdedigen, de anderen worden geselecteerd uit de voorronden.
De publieke belangstelling voor de tonpraoters is overweldigend en heeft ertoe geleid dat er op zaterdagavond, zondagmatinee en zondagavond galavoorstellingen worden gehouden waaraan ook 3 publieksprijzen verbonden zijn.De 55e editie van het BKT zal plaatsvinden in het weekeinde van 13, 14 en 15 januari 2023.